1. Хүний бэлтгэсэн хоол ундны зүйл: хүнс залгуулах (хоол ундны зүйл ойртуулах, бэлтгэж өгөх) - дэлгэрэнгүй...
Хүргэн ах хэд дахин эргэж хоол хүнс залгууллаа. С.Эрдэнэ. Өгүүллэгүүд., хүнсний үйлдвэр (хүн амын хүнсний хэрэгцээг хангадаг үйлдвэрийн салбар), хүнсний дэлгүүр (идэх, уух юм зардаг дэлгүүр), хүнсний мөөг (хатаах, давслах, дарах зэргээр боловсруулж хүнсэнд хэрэглэдэг мөөг), хүнсний ногоо (төмс, байцаа, лууван, манжин гэх мэт хүнсэнд хэрэглэж болох бүх ногоо), хүнсний нөөц (хоол ундны хүрэлцээ) - Зарим нэгийг нь утаж хүнсний нөөц хийв. Б. Ринчен. Заан Залуудай., хүнсний хордлого (нян, түүний ялгаруулсан хороор хордож муудсан хүнсний зүйлээс үүсэх цочмог хордлогот өвчин), хүнсний чанарыг сайжруулах (хоол ундны амин дэмийг чанаржуулах), хүнсний юм (хоол унданд хэрэглэх зүйл) - Хүмүүс голдуу л хүнсний юм авчирч өгөх бөгөөд зарим нь хүрээ орж худалд гэж хурганы арьс ч бэлэглэнэ. Ч.Лодойдамба. Тунгалаг Тамир., хүнсний эрүүл ахуй (анагаах ухааны нэг салбар ухаан), хоол хүнс [хоршоо] (идэх уух зүйл) - Яарах юм бол алдах бус уу! Цэргийн хоол хүнс улам багадаж байгаа нь энэ их эзгүй талд аюултай болох буй заа. Л.Түдэв. Алтан гадас чигийг заана., хүнс тэжээл [хоршоо] (хүн, амьтны хэрэглэх хоол ундны зүйл), хүнс голбол хоолгүй, хүн голбол нөхөргүй [зүйр цэцэн үг] (голж шилсэн хүн юу ч үгүй хоцордог гэсэн санаа), хүнсээр гэдсээ тэжээж, хүүгээр голомтоо сахиулах [зүйр цэцэн үг] (эрэгтэй хүүхэд голомтоо сахидаг гэсэн санаа);хүнс залгуулах | хоол ундны зүйл ойртуулах, бэлтгэж өгөх |
хүнсний үйлдвэр | хүн амын хүнсний хэрэгцээг хангадаг үйлдвэрийн салбар |
хүнсний дэлгүүр | идэх, уух юм зардаг дэлгүүр |
хүнсний мөөг | хатаах, давслах, дарах зэргээр боловсруулж хүнсэнд хэрэглэдэг мөөг |
хүнсний ногоо | төмс, байцаа, лууван, манжин гэх мэт хүнсэнд хэрэглэж болох бүх ногоо |
хүнсний нөөц | хоол ундны хүрэлцээ |
хүнсний хордлого | нян, түүний ялгаруулсан хороор хордож муудсан хүнсний зүйлээс үүсэх цочмог хордлогот өвчин |
хүнсний чанарыг сайжруулах | хоол ундны амин дэмийг чанаржуулах |
хүнсний юм | хоол унданд хэрэглэх зүйл |
хүнсний эрүүл ахуй | анагаах ухааны нэг салбар ухаан |
хоол хүнс | идэх уух зүйл |
хүнс тэжээл | хүн, амьтны хэрэглэх хоол ундны зүйл |
хүнс голбол хоолгүй хүн голбол нөхөргүй | голж шилсэн хүн юу ч үгүй хоцордог гэсэн санаа |
хүнсээр гэдсээ тэжээж хүүгээр голомтоо сахиулах | эрэгтэй хүүхэд голомтоо сахидаг гэсэн санаа |
хүнс базаах | идэш хоолоо төхөөрөх |
хүнс бэлтгэх | замд авч явах идэх, уух юмаа төхөөрөх |
хүнс төхөөрөх | идэх уух зүйлээ бэлтгэх |
хүнс сайтай явах | идэж уух юмаа сайтар базаан авч явах |
замын хүнс | аяны идэш ууш |
хоол хүнс | а. Хүний өдөр тутмын идэш ууш; б. Аян замд хэрэглэхээр бэлдсэн идэх юм |
хүнс хэрэглэл | хоол хүнс болон түүнийг боловсруулахад хэрэглэх тогоо шанага зэрэг хэрэглэл |
Тус толь нь Мөнхгал компанийн зөвшөөрлөөр монгол бичгийн 'Menksoft 2012' үсгийн тиг хэрэглэж байна.
Тус толийн талаарх санал хүсэлтээ
contact@mongoltoli.mn хаягаар ирүүлнэ үү.
© Монгол хэлний их тайлбар толь 2016 он