1. Амт сайтай, амт бүхий: амтат бал (сайхан амттай зөгийн бал), амтат идээ (амт шимт ихтэй идээ) - Амтат идээнийхээ дээжийг арван хуруугаараа өргөнөм. “Цог” сэтгүүл., амтат шүүс (балт ургамлын шүүсэвчнээс ялгаран гардаг чихэрлэг шингэн);
2. Хүссэн цагт болох үйл:
амтат хур (зохистой цагт газрын хөрсийг чийглэн орсон бороо),
амтат гуа [ургамал] (хэмхийн намын уртавтар бөөрөнхий, хөгнөн ургадаг, зүйл бүрийн өнгөтэй, чихэрлэг амттай, үнэр сайн, үр ихтэй нэг наст өвс, жимс нь сахар, С витамин ихтэй),
амтат гүйлс [ургамал] (цагаан, ягаан цэцэгтэй, бутархаг модонд ургадаг, хэлбэр бөөрөнхийвтөр, өнгө шаравтар, амт хүчтэйхэн, дотроо жижиг ястай нэг зүйл жимс),
амтат жүрж [ургамал] (дулаан оронд ургах харворын төрлийн олон өргөслөг навчтай, цагаан цэцэгтэй, мөнх ногоон модонд ургадаг, нялцуу нимгэн хальстай, улбар шар өнгөтэй, амт таатай нэг зүйл жимс),
амтат зэгс [ургамал] (хулсны нам, шүүс нь эмэнд ордог ургамал),
амтат лууван [ургамал] (чихэрлэг амттай, үзүүр этгээд шуумгай уртхан, таримал зэрлэг аль нь ч байдаг нэг зүйл лууван, өнгө улаан, шар хоёр зүйл бий),
амтат луугийн нүд [ургамал] (цагаан цэцэгтэй, хоёр алд илүү өндөр модонд ургадаг, өнгө нь луугийн нүд жимснийхээс шар, амт амттайхан нэг зүйл жимс),
амтат загас [амьтан] (толгой жижиг, загалмайн ард улаавтар бидэртэй, махирдуу хошуутай, амт үнэр сайтай махтай, нэгэн зүйл хөхөвтөр шар, хавчгар, урт загас, тосон голт загас).