1. Идэх юмны хэлээр сэрэгдэх чанар: гашуун амт (тааламжгүй, хатан амт), исгэлэн амт (эхүүн, хүчиллэг амт), шорвог амт (давслаг амт), амт үнэр [хоршоо] (ам болон хамарт хүртэх сэрэхүй, амтлах үнэрлэх сэрэхүй), амт чанар [хоршоо] (амт болон шим тэжээл);
2. Ууж идэхэд сайхан болгох чанар:
амт оруулах (амттай болгох),
амт үзэх (а. Хоол идээний амтыг үзэх, амсан турших; б. [шилжсэн] Үйл явдалд биеэр оролцох, турших),
амт шимт [хоршоо] (хоол идээний нүнжигтэй бөгөөд сайхан амттай чанар) -
Амт шимт бүрдсэн ариун идээгээ барьжээ. Ц.Дамдинсүрэн. Түүвэр зохиол;
3. Амт орох, идэх уух юм муудаж, эвгүй амттай болох:
амтаа алдах (а. Хоол идээ удаж хуучран, өөр амттай болох; б. [шилжсэн] Сонирхол, дур бахыг урьдын адил төрүүлэхээ болих),
амтанд орох (а. Тухайн хоол идээнд улам дуртай болох, байнга хэрэглэдэг болох; б. [шилжсэн] Үзэгдэл, үйлийн эрчинд улам татагдах, нээн татагдах, жолоогоо алдах);
4. [шилжсэн] Дур сонирхол:
ажлын амтанд орох (ажил хөдөлмөр хийх дур сонирхолтой болох) -
Би ажлын амтанд орж, амьдралд хөлөө олж яваа юм байна. С.Дашдооров. Говийн өндөр., номын амтанд орох (ном унших дур сонирхолтой болох), *
алганы амт үзэх (буруу хэрэг үйлдсэний учир бага насны хүүхэд зодуулах, алгадуулах) -
Юмхүү ч бас нойтон бургасны амт үзжээ. Б.Нямаа. Бид гурав., *
алганы амт үзүүлэх (зодох, алгадах);
5. [шилжсэн] Хэрэг явдлын бусдад мэдрэгдэх, нөлөөлөх байдал:
эрх чөлөөний амт (эрх чөлөөтэй, дураараа байх мэдрэмж),
нулимсны амт (зовлон гуниг, бэрхшээлийн сэтгэлд нөлөөлөх байдал).