1. Идээ, хоолны зүйлийг галд хайрч болгох: галд шарах (идээ хоолыг галд хайрах) - Шилбэнийхээ ясыг галд шараад хага ташсанд бас сайхан чөмөг гарчээ. С.Дашдэндэв. Улаан наран., гүйцэд шарах ~ болтол шарах (хоол идээг бүрэн хайрч болгох), мах шарах (мах гал дээр хайрах) - Гулгуун хэмээх их түүдэг асаагаад, бор гөрөөсний мах шарж идээд, нударгын чинээн толгойтой оготор гаансандаа тамхи нэрж суув. С.Эрдэнэ. Хонгор зул., ногоо шарах (ногоог тогоонд хийж галд хайрах), өндөг шарах (өндөг гал дээр хайрах), шарах шүүгээ (цахилгаан соронзон долгионыг ашиглаж хийсэн, хүнсний бүтээгдэхүүнийг бэлтгэх, халаах төхөөрөмж) - Шарах шүүгээнд аягатай хоолыг ердөө нэгээс хоёр минутын дотор халаадаг. “Хүмүүс” сонин., шарсан мах (хайрсан мах) - Шарсан тэр махны үнэр хэчнээн таалалтай сайхан байсныг өгүүлж баршгүй. Ж.Пүрэв. Гурван зангилаа., шарсан өндөг (халуун гал дээр тосонд хайрсан өндөг):
--oOo--